H-4400 Nyíregyháza, Dózsa György u. 1. Tel: +36 42 409-300

Történetünk

A korabeli fejlődő városnak égető szüksége volt egy méltó vendéglátó ház kialakítására, így 1893-ban pályázatot írtak ki az épület megtervezésére, mely tervek közül Alpár Ignác budapesti műépítész tervét fogadták el. 1895. Novemberében a szálloda és annak étterme megnyitott a vendégek előtt Korona Szálló és Vendéglő névvel.

A nyíregyházi Korona Hotel épülete régen

Az impozáns épület külső képének kialakításánál Alpár alkalmazkodott az akkori környezethez, így az épületnek kettős homlokzatot tervezett. A vármegyeháza felé néző nyugati oldal kapta a gazdagabb kiképzést, ennek az oldalnak a földszinti részén valaha üzletek kirakatai és a sarkon a kávéház tükörablakai csalogatták a járókelőket.

Az emeleti nagyterem ajtóablakai körül Verán József budapesti mester szobraival gazdagon díszítették az épületet. Boltozatos kocsibejáró és árkádos gyalogközlekedő fogadja az étterembe érkező vendéget. A piac felé néző déli homlokzat díszítettségben szerényebb.

Az elegáns épületben 42-45 vendégszoba volt található, ez volt hajdan a város legjelentősebb vendéglátó-ipari egysége. A szállodának természetesen ma kevesebb szobája van, hiszen a modernizálás fürdőszobák berendezését is jelentette, de a mennyiségi csökkenés megtérült a minőségi javulással. A Korona Szálló nagytermének fontos szerepe volt a város társasági életében, történetében. Rendszeresen rendeztek itt különféle bálokat az elegáns frakkos báloktól kezdve a batyusbálokig, valamint a közművelődésnek is helyet biztosított a nagyterem.

A Korona Szálló falán emléktábla hirdeti, hogy Bartók Béla 1934. január 10-én nagysikerű hangversenyt adott itt. Az épület első jelentős felújítása 1910 és 1911 között volt, majd 1933 és 1936 között volt még egy hosszú lefolyású igen aprólékos felújítás, és ezután már csak 1950-ben került sor egy belső átépítésre, amikor a szobák száma ugyan csökkent, de a fürdőszobák berendezéseivel jelentős minőségi átalakulás történt.

A szálló a Korona elnevezést megörökölte a korábban a helyén álló Korona-háztól, amelyben városi hivatalok, bolthelységek voltak. Itt működött 1871-től a törvényszék is.